Big Bang Theory

17 oktober 2017

Bijdrage van: Aad

Is de naam van een bekende tv-serie, die dagelijks op Veronica wordt uitgezonden. Deze serie heeft niets te maken met dit stukje, maar ik moest aan de titel denken toen ik twee persberichten ontving, afkomstig van BigLift en BigRoll. BigLift Shipping is het voormalige Mammoet Shipping en moest noodgedwongen van naam veranderen toen Van Seumeren Mammoet overnam in 2001. Frans van Seumeren verkocht vervolgens Mammoet Shipping aan Spliethoff en het gebruik van de mooie naam werd niet meer toegestaan. Een regelrechte rotstreek, want Mammoet Shipping was wereldwijd bekend onder deze naam.

Toen dit gebeurde was ik nog werkzaam bij Mammoet Transport als PR manager en ook verantwoordelijk voor de naam registraties. Iemand bij Mammoet Shipping had het lumineuze idee om de in de zwaartransport wereld nog bekende naam Big Lift te claimen, Deze naam was in 1979 meegekomen bij de overname van de zwaartransport poot van de HAL. Alle Mammoet en Mammoet gelieerde namen waren geregistreerd en deze registraties werden regelmatig verlengd. Echter niet de naam Big Lift die dus vrij beschikbaar was. Na bevestiging aan de directie van Mammoet Shipping, hebben ze deze naam onmiddellijk gedeponeerd als BigLift Shipping. Mijn toenmalige baas Frits van Riet stond ziedend aan mijn bureau toen hij dit hoorde en vroeg waarom ik de naam Big Lift niet had geregistreerd. Tja, waarom wel, tenslotte was het mijn taak om de PR en marketing uit te voeren en heb ik geen juridische achtergrond. Niemand bij Mammoet taande trouwens nog naar de naam Big Lift. Maar ik voelde wel, dat mijn baan na de overname op losse schroeven kwam te staan en dat Van Seumeren en zetbaas Van Riet mij liever kwijt dan rijk waren.

Ze hebben mij nooit kunnen ontslaan en daar was ook geen geldige reden voor te vinden. Ik heb het bedrijf op eigen initiatief in 2001 verlaten, weliswaar met een flinke zak geld. Een beetje verbaasd was ik wel toen na het vertrek van de familie Van Seumeren uit Mammoet in 2013 BigLift Shipping een joint venture aanging met het door Frans Van Seumeren opgerichte scheepvaartbedrijf RollDock. Maar zoals bekend: in de liefde en in het zaken doen is alles geoorloofd. In de korte tijd dat ik met de Van Seumerens en de heer Van Riet te maken heb gehad, wist ik echter dat je erg voorzichtig met deze mensen moet omgaan en is het belangrijk om na het handen schudden je vingers zorgvuldig na te tellen.

Het kwam voor mij dan ook niet als een verrassing dat in het persbericht van BigLift Shipping van 9 oktober jl. de samenwerking werd opgezegd. Op 15 oktober ontving ik het persbericht dat BigRoll samengevoegd wordt met RollDock, maar over het verbreken van de samenwerking met BigLift Shipping stond in dit persbericht geen woord. Wel erg slim dat in het persbericht benadrukken dat de Roll Group een zeepoot en landpoot heeft, identiek aan de Mammoetfilosofie van het ‘factory to foundation’ principe. Niets nieuws onder de zon dus en uiteindelijk was de Mammoet Transport en Mammoet Shipping combinatie van vroeger klaarblijkelijk nog niet zo’n slecht idee. Maar al met al is slimme Frans toch weer met de helft van de Big Lift naam aan de roll gegaan!

0 reactieshttp://www.proteusproducties.nl/article.php?story=20171016132111574