Arte

08 november 2017

Bijdrage van: Aad

Arte is een Duitstalige tv-zender waar ik graag naar kijk. Ze brengen goede programma’s, veel geëngageerde documentaires en goede films. Jammer genoeg zijn de Amerikaanse klassiekers nagesynchroniseerd in het Duits en om Humphrey Bogart of James Stewart in het Duits te horen kwaken: alsof Hitler een redevoering geeft in het Engels. Toch heb ik kortgeleden de Steven Spielberg film ‘Duel’ mit Deutsche Sprache bekeken. Maar daar wordt ook heel weinig in gesproken en dan is het niet zo storend. Vreemd genoeg is het voor een Duitser de normaalste zaak van de wereld om nagesynchroniseerde films te bekijken. Die verdämmte ‘choosy’ Holländer mal!

Goede films, nieuw of oud, zijn zeldzaam. Je kunt je afvragen wat je onder een goede film verstaat, want dat is natuurlijk heel persoonlijk. De huidige generatie bioscoopbezoekers wil geweld en spektakel, ik wil mensen zien die goed acteren en een verhaal neerzetten. Als regisseur doet Steven Spielberg beide: zowel in Duel als Jaws is er spektakel maar wordt er ook uitstekend geacteerd. Goede films kan men zien op zenders als BRT, BBC en Arte, al is het maar dat ze niet onderbroken worden door storende reclame, zoals op de commerciële zenders..

Tenslotte nog een filmtip: op Arte wordt vanavond (08-11-2017) om 22.40 het meesterwerk 'Pantserkruiser Potemkin' vertoont. Deze Russische stomme film werd gemaakt naar aanleiding van de 20e verjaardag van de Russische revolutie. Het vertelt de muiterij op de pantserkruiser Potemkin en de daaropvolgende opstand in Odessa. De film wordt om 21.45 voorafgegaan door de documentaire 'Die Russische Revolution und ihr Kino'.

0 reactieshttp://www.proteusproducties.nl/article.php?story=20171106101748496