Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Breewer Bates   
In een stukje over witte olifanten, rode trailers en gele kranen, dat ik in 2005 op deze website heb gezet, kwam het voormalige reclamebureau Breewer Bates in Amsterdam reeds ter sprake. Zij waren de bedenker van de naam Mammoet Transport en het Mammoet logo, waarbij ze waarschijnlijk leentjebuur hebben gespeeld bij spelletjesmaker ‘Jumbo’, waarna Jumbo Shipping al snel als onderhuurder fungeerde. Een populair dier dus voor verschillende bedrijven, niet in het minst voor Mammoet zelf waarvoor ik in 1976 de PR ging verzorgen. In 1975 verzocht de Mammoet directie mij een afspraak te maken met dit reclamebureau om een door mij uitgewerkt voorstel voor een brochure te bespreken.


Zo gezegd, zo gedaan en op een goede maandag stapte ik in de auto om van Klundert naar Amsterdam te rijden. Na een twee uur durende rit meldde ik mij bij het reclamebureau voor een gesprek en legde mijn provisorisch uitgevoerde lay-out met tekst op tafel. Omdat ik al een paar jaar als free-lance industrieel fotograaf opdrachten van Mammoet had uitgevoerd, wist ik dus al vrij veel van dit bijzondere bedrijf af. Tot mijn grote verbazing werd ik door twee medewerkers van het reclamebureau vakkundig afgebrand en er deugde helemaal niets van mijn voorstel. Afijn, het was het gebruikelijk reclamebureau geneuzel: dat ik de doelgroep niet kende en dat mijn opvattingen niet de moeite waard waren om maar even aan te horen. Het ergst vond ik nog dat ik zelfs geen kop koffie kreeg aangeboden moet ik weer twee uur met een vervelend gevoel in de maag terug rijden naar naar huis.


Mensen die mijn website volgen, weten nu waarom ik een hekel heb aan veel reclamebureaus. Toen ik het volgende jaar bij Mammoet werkte en een afspraak met dit bureau had, was hun houding als een blad aan een boom gedraaid. Ze waren zich natuurlijk de blubber geschrokken en dit keer kreeg ik wel een kop koffie aangeboden en werd ik met alle egards ontvangen. Al gauw zag ik aan de torenhoge rekeningen en wat ze er voor presteerden, dat ze het zout in de pap niet waard waren, dus exit Breewer Bates, dat inmiddels al lang niet meer bestaat.


Ik leerde in de praktijk het klappen van de reclamezweep. Ik leerde creatieve mensen kennen zoals tekenaar Jan Sanders, fotograaf Ben Wind, ontwerper Aart Schuddeboom en besteedde rechtstreeks werk aan bij diverse drukkerijen. Het kwam erop neer dat ik een feite een in-house advertising agency beheerde, die naast de overige PR-werkzaamheden geen ondersteuning nodig had van een duur reclamebureau. Hierdoor kwam Mammoet ook in aanmerking voor de 15% advertentiekorting die normaal alleen reclamebureaus krijgen. De huisstijlbewaking viel ook onder mijn verantwoording en al gauw zag ik dat iedereen die maar een hydraulische kraan exploiteerde, het apparaat in het Mammoet rood schilderde. Zo was er geen onderscheid meer te zien en even voor dat Mammoet door Van Seumeren was overgenomen, was het Mammoet materieel volledig uitgevoerd in een unieke en opvallende geel/grijze huisstijl.


Met de Van Seumerens aan het roer, werd de huisstijl jammer genoeg weer teruggedraaid naar de onopvallende en sombere rood/zwarte kleuren van de familie. Met als gevolg dat tot op de dag van vandaag de Mammoet kranen en SPMTs zich niet onderscheiden van de concurrentie. En het populaire externe tijdschrift Mammoet Mail, dat ik met veel plezier samenstelde, bestaat ook allang niet meer.


En zelfs de overalls van het Mammoet personeel zagen er 'in hinsight' een stuk fleuriger uit dan die garageoveralls die nu gedragen worden. En om zo'n load-out in Noorwegen mee te maken, en te fotograferen, was toch wel een heel bijzondere ervaring, die je niet gauw vergeet.

 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Mammoetologie

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel