Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Kernenergie   
Vorige week zond de Belgische tv zender Canvas de documentaire ‘Watt’ uit. Deze ging over kerncentrales in het algemeen en in het bijzonder dat Belgie voor 50% afhankelijk is van kernenergie afkomstig uit centrales in Doel en Tihange. Ze liggen vlak bij de Nederlandse grens en bij een calamiteit kunnen dan ook grote delen ven Nederland besmet worden. Dat dit niet denkbeeldig is, bewijzen de rampen in Tsjernobyl en Fukusjima wel, waar de omgeving voor honderden jaren onbewoonbaar is geworden. In de documentaire bezoeken twee jonge Belgen deze gebieden en zien met eigen ogen de ellende die deze letterlijk ontplofte kerncentrales hebben aangericht.


Saillant detail: een dag na uitzending van deze documentaire wordt een kerncentrale in Doel stilgezet door een lek in het primaire koelsysteem. Natuurlijk wordt het een en ander gebagatelliseerd en Nederland werd zoals gewoonlijk door de Belgen niet op tijd geďnformeerd. Deze Belgische kencentrales, evenals onze eigen kerncentrale in Borssele, zijn lang over hun geplande levensduur heen en is er sprake van haarscheurtjes in de stalen mantel. Toch worden de afgesproken sluitingstermijnen steeds weer verlengd en wordt het risico van een vierde kernramp steeds groter. Eveneens een saillant detail is dat de vaten en generatoren in deze centrale in de jaren zeventig gebouwd zijn bij de de RDM in Rotterdam en door Mammoet zijn vervoerd naar de respectievelijke centrales in Borssele en Tihange. Deze foto dateert uit de periode dat ik als free-lance fotograaf voor Mammoet Transport werkte en Van Wezel uit Hengelo net partner van Goedkoop in Amsterdam was geworden.


Hoe wordt de energie die vrijkomt bij het proces van de kernsplijting eigenlijk omgezet in elektriciteit? Dat gebeurt op dezelfde manier als in een normale gas- of kolencentrale. De warmte die vrijkomt bij de kernsplijting wordt gebruikt om water aan de kook te brengen. De stoom van dat water drijft dan via een turbine een generator (een grote dynamo) aan die stroom opwekt. Maar toen bleek dat onder andere in Amerika de levensduur van de kerncentrales werd verlengd, ontstond er een groot probleem. De turbines en generatoren in de centrales om de stroom op te wekken, raakten versleten en tijdens de bouw van de betonnen beschermkoepel was er geen rekening gehouden om deze te kunnen vernieuwen. Mammoet werkte een goed engineeringplan uit om met een compact hijs- en sledesysteem de apparaten door een tijdelijke opening in de betonnen mantel te kunnen vervangen. Deze activiteit werd en is nog steeds een van de money makers voor dit bedrijf.


Deze unieke foto heb ik als Mammoet PR-manager gemaakt tijdens zo'n uitwisseling in de St. Lucie Nuclear Power Plant in Florida. Let op de opvallende huisstijlkleuren geel/grijs, zoals deze toen gebruikt werden voordat de Van Seumerens weer het oude en het weinig opvallende brandweerrood invoerde.
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Commentaar

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel