Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Kursk   
Na een 4 jaar durend onderzoek door een Joint Investigation Team is nu onomstotelijk het bewijs geleverd dat Rusland is betrokken bij het neerschieten van de MH-17 door een Buk raket. De 53e brigade van het Russische leger hebben de raketinstallatie in 2014 vanuit hun basis in Kursk met een konvooi van 50 voertuigen naar Oost-OekraÔne vervoerd en na het afvuren op de MH17 weer teruggebracht. Hoewel Rusland dit van het begin heeft ontkend zijn er veel beelden van dit vervoer en de lancering en is het nu wel duidelijk wie het burgerluchtvaartuig met 298 passagiers en bemanningsleden heeft neergehaald. Maar waar is de plaatsnaam Kursk nog meer van bekend? Ondermeer door de grootste tankslag in de 2e Wereldoorlog en natuurlijk ook door de berging van de gelijknamige kernonderzeeŽr in 2000 in de Barentszzee door twee Nederlandse bedrijven.


In die onderzeeboot zaten 118 bemanningsleden, die omdat de locatie van het ongeluk bekend was, waarschijnlijk nog gered hadden kunnen worden. Putin en de Russische marine weigerden in het begin de aangeboden hulp door Engeland en Amerika en pas na een week kwam er een reddingsoperatie op gang. Putin liet zijn landgenoten dus letterlijk stikken en toen dit bekend werd bij de Russische bevolking, was hij verplicht de doden zo snel mogelijk te bergen en nog wel in hetzelfde jaar. Zo kregen Smit Internationale en Mammoet de opdracht voor de gecompliceerde berging van het onfortuinlijke schip.


Uit het contact met de Russische opdrachtgever bleek dat ze aanvankelijk niet wisten wat de oorzaak van het ongeluk was. De schade aan de voorzijde duidde op een explosie en omdat het bewijs van nalatigheid of slecht onderhoud liever niet boven water zagen komen, moest het voorstuk onder water worden afgezaagd. Dit maakte de berging een stuk gecompliceerder en de paranoÔde Russen gaven als reden op dat de stabiliteit van de onderzeeboot tijdens het hijsen anders in gevaar zou komen. Lariekoek natuurlijk en net zo ongeloofwaardig als alle theorieŽn waarmee ze over het neerstorten van de MH17 op de proppen kwamen.


Op het lichaam van het 27-jarige bemanningslid van de Kursk Dmitri Kolesnikov, een van de 23 mannen die zich nog enige tijd in leven hadden gehouden, werd een notitie gevonden, waarin hij verslag deed van de laatste momenten aan boord met enkele persoonlijke woorden, gericht aan zijn familie. Die tijd hadden de 298 slachtoffers van de MH17 niet, mijnheer Putin.
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel