Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Nieuwjaarswens   
Hierbij wensen wij u vanuit Zeeland een voorspoedig en gezond 2019 toe. En om deze wens wat meer diepgang te geven volgt hieronder een beschouwing in de periode dat ik voor Mammoet werkzaam was. Dat was eerst aan de Westerdoksdijk 40 met een schitterend uitzicht op het altijd weer boeiende IJ. In dit pand was het oorspronkelijk Mammoet Transport opgericht in 1971 door fusie van Goedkoop, van Wezel en Stoof. In 1973 werd de zeegaande poot Mammoet Shipping opgericht als dochter van de KNSM, later Koninklijke Nedlloyd. Er volgde een verhuizing naar het nabijgelegen Havengebouw, een verbetering omdat je als Amsterdams bedrijf in het centrum zat. En met een fantastisch uitzicht op de nieuwe Lutherse kerk.

De Ronde of Nieuwe Lutherse Kerk in Amsterdam werd in 1668-1671 gebouwd. Omdat het de Lutheranen verboden was om een kerktoren te bouwen, realiseerden zij een koepelkerk. In het kleine torentje op de koepel, lantaarn genaamd, werd de Lutherse zwaan afgebeeld. Bij een vernietigende brand op 18 september 1822 werd de kerk vrijwel geheel verwoest. Alleen de muren bleven staan. De kerk werd herbouwd volgens een nieuwe ontwerp dat erg leek op het oude. De koepel werd verhoogd en kreeg ruitvormige Romeinse cassetten, ook kwam er een nieuw orgel. Het is in Amsterdam meest barokke bouwwerk uit de 17e eeuw.

Het (winterse) uitzicht op de originele 19e eeuwse staalgravure was gelijk aan het uitzicht vanuit het Mammoet Hoofdkantoor in 1993. In dat jaar waren we getuige van een tweede felle brand, waarbij het interieur en het dak van de Koepelzaal werden vernield. Dit bleek een slecht omen te zijn, want kort daarna werd het Mammoet hoofdkantoor verplaatst naar Etten Leur(!) met uitzicht op ..... een snelle verkoop aan de meest biedende. Ik heb nu nog maar met twee rederijen te maken: met Nedlloyd voor mijn pensioen en met de Holland Amerika Lijn om het weer op te maken! Begin volgend jaar schepen wij in voor een cruise op de Westerdam die begint in Yokohama, Japan. Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel