Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Camera's  

De mens blijft bepalend
Camera's zijn al meer dan 175 jaar beeldmachines in gebruik. In 1826/7 legde Nicéphore Niépce in Frankrijk zijn ‚’Uitzicht uit het venster’ vast met een camera obscura met een belichtingstijd van een paar uur. Tegenwoordig is de digitale camera niet meer weg te denken, fotografie met nullen en enen zogezegd, waarbij snel resultaat voorop staat. Dit geeft helaas nog geen garantie voor een goede en kwalitatief hoogstaande fotografie en vaak zijn de nullen in de meerderheid, maar dit terzijde. Proteus Producties werkt met professionele digitale camera’s, zoals bijvoorbeeld een Nikon D2X , maar zelfs bij het gebruik van hogeresolutie camera’s is de mens achter de camera bepalend voor de kwaliteit van het beeld.

 Eerste bekende foto op asfaltemulsie uit 1826 met een belichtingstijd van 8 uur

Ruim 300 exemplaren!
Digitale camera’s zult u overigens niet tegenkomen in de 300 exemplaren tellende collectie van Aad van Leeuwen, die zoals u al raadt van zijn hobby zijn beroep heeft gemaakt. Hij heeft alle stadia en disciplines in de vakfotografie doorlopen en uitgeoefend. Hij kan u veel interessante wetenswaardigheden vertellen over de klassieke fotografie op (vlak/rol/kleinbeeld)film en over de (natte) donkere-kamer technieken.


 Mag het een maatje kleiner? Email artikel afdruk versie 
In 2000 kocht ik mijn eerste digitale camera die toen op de markt kwam. Het was de Nikon D1 met een resolutie van 2,74 megapixels en een CCD beeldsensor van 23.7 x 15.5 mm. Mijn werkgever betaalde er toen omgerekend ongeveer 5000 euro voor, hetzelfde bedrag wat je nu voor een full frame D4 met 16,2 megapixels moet neerleggen. Ondanks de lage resolutie van de D1 gaf de digitale manier van fotograferen ongekende mogelijkheden in mijn werk. Ik hoefde vanuit het buitenland geen filmpjes meer op te sturen naar mijn perscontacten zoals het ANP, gewoon per e-mail en dat werkte snel en betrouwbaar.

lees verder (527 woorden)

 Studiofotografie Email artikel afdruk versie 
Fotografie is voor mij altijd al een hulpmiddel en ondersteuning in de communicatie geweest. Als PR-manager bij Mammoet was het erg handig om zelf de foto's te maken voor de persberichten, Mammoet Mail en ook tijdens de uitvoering van het Red Dog project nu 25 jaar geleden. Deze foto's moeten van hoge kwaliteit zijn en hebben dan pas de nodige attentie waarde en impact. Fotografie (en film) speelt nog steeds een belangrijke rol in mijn functioneren als zelfstandig fotojournalist voor Proteus Producties. Dit communicatiebedrijf levert een compleet product inclusief tekst en foto's aan haar opdrachtgevers en tijdschriften. De omslag naar digitale fotografie ervoer ik in 2000 als een geweldige ontwikkeling en deze is niet meer weg te denken in dagelijkse praktijk. Studiofotografie heb ik lang geleden voor een korte periode vakmatig uitgeoefend en om mijn kennis op dit op te frissen, volgde ik kortgeleden een workshop bij Kamera Express in Rotterdam.

lees verder (361 woorden)

 Nikon D3 Email artikel afdruk versie 
Camera's als zodanig zijn in het communicatietraject niet erg belangrijk, het gaat om de impact van de plaat en die wordt bepaald door de man of vrouw achter de camera. In het digitale tijdperk bestaan er tegenwoordig een keur aan betaalbare camera's, die hele goede resultaten opleveren. Kijk maar eens naar de laatste onderwerpen 'Vleugellam' en de eveneens aangeleverde foto's van de drijvende bok in het artikel 'VOX DUBAI has reached its full length'. Dat we bij Proteus Producties uitsluitend met professionele camera's werken, heeft te maken met de omstandigheden waaronder de foto's worden gemaakt. Ooit wel eens foto's gemaakt op een stoffige kolenoverslagterminal, bij storm op zee of tijdens een zandstorm in het Midden Oosten? Deze camera's zijn stof- en spat-waterdicht en kunnen tegen een stootje. Dit stukje vraagt even de aandacht voor een digitale camera van een compleet nieuwe generatie: de Nikon D3.

lees verder (291 woorden)

 Vliegende honden Email artikel afdruk versie 
Op assignment in Frankrijk kwam ik in een supermarchee bijgaand tijdschrift tegen met een welsprekende foto van een Jack Russell op de voorpagina. Omdat de mascotte van Proteus Producties ook een Jack Russell is met de naam Charlie, heb ik dit fraai uitgevoerde tijdschrift direct gekocht. Nu is mijn Frans allesbehalve goed en moest ik het een en ander opzoeken in het woordenboek. Dat begon al met de voorpagina: wat betekent in hemelsnaam 'La folie'? Dit blijkt 'waanzinnig' of 'zot' te zijn en er staat dus: 'De waanzinnige Jack Russel' en dat is een uitstekende typering voor dit ras. In het artikel over de Jack Rusell staat verder: 'Un Jack mal eduque peut devenir un vrai hooligan a la maison. Ce n'est vraimant pas un chien de salon.' Ook dat klopt. maar wat uit fotografisch oogpunt mijn aandacht trok, was het artikel 'Julia & ses chiens volants.'

lees verder (72 woorden)

 s.s. Rotterdam weer thuis Email artikel afdruk versie 
Gisteravond om 21.00 uur is het grootste ooit in Nederland gebouwde passagiersschip s.s. Rotterdam in de Maashaven afgemeerd. Getrokken door vier sleepboten werd zij van Wilhelmshaven naar de Rijnhaven in Rotterdam-Zuid verhaald. Dit was noodzakelijk omdat tijdens de restauratie van het schip de stoomketels werden verwijderd. Bijgaande foto's van de Rotterdam dateren uit eind jaren vijftig toen het schip nog niet vleugellam was. Ze werden gemaakt met een 6x9 cm(!) rolfilmcamera Agfa Clack en de foto van de voorkant van het schip werd gemaakt vanaf het pontje ' Heen en Weer 2 (of 3)' dat van de Willemskade naar de Wilhelminakade voer en vervolgens naar Katendrecht. Uiterst rechts is nog net het torentje zichtbaar van het HAL hoofdkantoor, thans hotel New York.

lees verder (318 woorden)

 Toen wij van Rotterdam vertrokken.... Email artikel afdruk versie 
Met foto's is het als met goede wijn: over de jaren worden ze beter. In 1966 werkte ik als assistent expediteur bij Pakhuismeesteren en met mijn eerste Exa 2a spiegelreflex camera met 50mm Domiplan lens maakte ik foto's o.a. in de Rotterdamse haven. De container was toen nog niet uitgevonden en alles werd als stukgoed met kranen overgeslagen. ik kon niet weten dat deze werkwijze in korte tijd revolutionair zou veranderen en dat dit markante beeld van graanelevatoren in de Maashaven snel zou verdwijnen.

lees verder (313 woorden)

 Koffie verkeerd Email artikel afdruk versie 
Een van de leukste cadeautjes die ik kortgeleden voor mijn verjaardag kreeg, was een camera in de vorm van een Moccona pot. Als je de zijkant openklapt komt er een zoeker en lens tevoorschijn. Er gaat een normale kleinbeeldfilm in en door de deksel te draaien wordt de film getransporteerd. Het is een camera met ingebouwde flitser en bijgaand ziet u een paar resultaten die niet tegenvallen. Het wachten is nu op de digitale Nikon 3K, waar een pittige espresso uit komt!

lees verder (78 woorden)

 Heeft Leica de boot gemist? Email artikel afdruk versie 
Een Leica camera is te vergelijken met een Porsche of Rolls Royce. Niet weggelegd voor iedereen en de hoge kwaliteit en afwerking kosten een smak geld. In de loop van de jaren heb ik een aardige collectie fotocamera's opgebouwd en de mooiste exemplaren zijn van het merk Leica. (Foto hijshaak gemaakt met een Leica M4).

lees verder (640 woorden)

 Photoshoppen Email artikel afdruk versie 
Een goede amateurfotograaf had vroeger een donkere kamer, waar hij zelf zijn filmpjes ontwikkelde en vergrotingen maakte. In het digitale tijdperk is dit niet meer nodig, in plaats van een doka hebben we nu het Photoshop programma en zijn de bewerkingen aan de foto's een stuk eenvoudiger geworden. Bewerkingen zoals solarisatie en kleuromkeringen zijn gemakkelijk te realiseren, zoals onderstaande voorbeelden laten zien.

lees verder (121 woorden)

 Reisverslagen  
Route 66
Get your kicks on route 66

 Zoek  
 
Uitgebreid zoeken

 Evenementen  
Er zijn geen komende evenementen