Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Mammoetologie  
Op veler verzoek ga ik mijn belevenissen als PR-manager bij Mammoet Transport op schrift stellen. Vanaf het ontstaan van dit opmerkelijke bedrijf in 1971 tot en met mijn vertrek in 2001 was ik betrokken bij veel mooie projecten en opzienbarende ontwikkelingen. Het is boeiend overzicht van ruim 30 jaar zwaar-transport geschiedenis en zo een fascinerend stuk 'Hollands Glorie' vormen.

 Arme Mammoet Email artikel afdruk versie 
Laat het duidelijk zijn: de cartoon in het NRC van 28 januari jl. van het opgehangen Mammoet logo is niet echt leuk en zelfs smakeloos te noemen. De verwijzing naar het ophangen van Saddam Hoessein is wel duidelijk, de man die het steekgeld van Mammoet ontving, was de beul van de Iraakse dictator. Vervolgens berichten diverse kranten over steekgeld kwesties bij Mammoet en moeder SHV.

lees verder (183 woorden)

 Scheefgroei Email artikel afdruk versie 
Op de voorpagina van de Telegraaf staat een berichtje dat de toren van Pisa steeds minder scheef komt te staan. Uit onderzoek is gebleken dat de toren 4 centimeter minder uit het lood is gaan staan. De onderzoeksleider concludeert opgetogen: “Het is alsof hij tweehonderd jaar jonger is geworden”. Dat de toren meer rechtop staat is het gevolg van een ingewikkelde bouwoperatie twintig jaar geleden. Die was van levensbelang, want de klokkentoren stond destijds op het punt van omvallen. Ik zag natuurlijk de mogelijkheden van die operatie voor Mammoet ogenblikkelijk in, zoals ik ook de opzienbarende advertentiecampagne over het verplaatsen van de Eiffeltoren bedacht. Achtergrond hiervan was de introductie van de nieuw ontworpen 'state of the art' SPMTs. Het Red Dog project in Alaska en het overeind zetten ven het Millennium Wheel in London waren toen beroemde projecten die Mammoet als leidend zwaartransport bedrijf op de kaart zetten.

lees verder (127 woorden)

 Heet hang(hijs)ijzer Email artikel afdruk versie 
In verschillende media wordt vandaag bericht over een onderzoek van de Oekraïense justitie naar de betrokkenheid van Akzo Nobel en Mammoet bij de bouw van de omstreden Russische Krimbrug. Volgens de Telegraaf ontkent Akzo Nobel producten voor de brug te hebben geleverd en ‘Mammoet was niet bereikbaar voor commentaar’. Voor een communicatieafdeling is zo’n zinnetje ‘dodelijk’ en brand je als verantwoordelijk PR-functionaris volledig af. Immers de belangrijkste basisregels in PR zijn: a. Je moet altijd bereikbaar zijn voor de pers en b. Altijd reageren, ook op vervelende vragen. Doe je dat niet, dan hang je en kom je als bedrijf niet goed over.

lees verder (187 woorden)

 Door het bier in de olie Email artikel afdruk versie 
Oliebedrijven en bierbrouwerijen zijn voor Mammoet altijd belangrijke opdrachtgevers geweest. Regelmatig werden er opslagtanks voor Heineken in Zoeterwoude en Grolsch in Groenlo vervoerd. In Noorwegen werden veel load-outs uitgevoerd voor offshore bedrijven en was het gebruikelijk na het werk een biertje te drinken. De verkoop van alcohol in Noorwegen is echter strikt gereguleerd en de hotelbar was altijd vroeg gesloten. De projectleider had wel vaker uit dit Noorse vaatje getapt en belegde dan een ‘meeting’ in een vergaderruimte. Daar mocht wel bier worden geschonken en zo werd het toch nog gezellig tot laat in de avond.

lees verder (168 woorden)

 Heb je nog petjes... Email artikel afdruk versie 
Als PR-manager bij Mammoet Transport had ik een breed takenpakket. Zo was ik natuurlijk verantwoordelijk voor de PR, waarmee het bedrijf in korte tijd wereldbekend werd als meest innovatieve zwaar-transporteur en hijsbedrijf. Daarnaast zorgde ik voor de naambescherming tegen de schavuiten die een graantje met de Mammoet naam wilde meepikken. En ik verzorgde de inkoop van de relatiegeschenken, zeg maar weggevertjes, meestal voorzien van het Mammoet logo. Die vielen onder de goedkope en wat duurdere categorie, zoals bijvoorbeeld golfballen en zakmessen.

lees verder (395 woorden)

 Het halve alfabet en het hele SHV Email artikel afdruk versie 
Wat bezielt het management toch om hun bedrijven onbegrijpelijke namen te geven die uit het halve alfabet worden samengesteld? Het beste, pardon, slechtste voorbeeld is de naamsverandering van het Oosterschelde ziekenhuis. Zo heette het althans toen we in Zeeland in 2001 kwamen te wonen. Een mooie een duidelijke naam omdat de Oosterschelde niet ver van het ziekenhuis ligt. Tot mijn grote verbazing werd deze goede naam plotsklaps veranderd in ADRZ. Dat staat nu overal op de richtingsborden naar het ziekenhuis. Aadruzet? Wat betekent dit in godsnaam. Nou, het is een afkorting van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis. Alsof de Admiraal hier ooit eens verpleegd zou zijn en zo wordt een goede naam ingeruild voor een misbaksel. Amateurs!

lees verder (231 woorden)

 What's in a name Email artikel afdruk versie 
Alle begin is moeilijk. Toen ik op 1 april 1976 in dienst kwam als PR-manager bij Mammoet Transport, was ik een verdienstelijk fotograaf op industrieel gebied. Maar om nu te zeggen dat ik wat wist van communicatie en Public Relations? Niet echts. Met mijn MULO-4 opleiding en Handelsavondschool was ik niet bepaald HBO geschoold en erger was dat mijn nieuwe collega’s bij Mammoet in het begin niet goed raad wisten met mijn functie. Mammoet was een jong, pas opgericht bedrijf en had geen uitgebreide communicatie afdeling zoals het nu heeft. Wat hieraan te doen: ik wist natuurlijk wel meer van Mammoet af dan mijn collega’s van PR, maar hoe geaccepteerd te worden?

lees verder (294 woorden)

 Zembla Email artikel afdruk versie 
Verslaggever Ton van der Ham van het televisieprogramma Zembla is in het UMC Utrecht aangehouden wegens huisvredebreuk. Van der Ham wilde opnamen maken tijdens een lezing over de blunder van het ziekenhuis. Het ziekenhuis stond niet toe dat Van der Ham de lezing integraal zou vastleggen, maar bood hem aan de spreekster na afloop te interviewen, zegt UMC-woordvoerder Eric Trinthamer. Volgens Trinthamer is de Zembla-verslaggever vervolgens door beveiligers meegenomen en in afwachting van de politie in een kamer apart gezet. Eindredacteur Norbert Reintjes van Zembla noemt het optreden van het ziekenhuis bizar. „Ton is door vijf beveiligers hardhandig beetgegrepen en een arm op de rug gedraaid.”

lees verder (168 woorden)

 Breewer Bates Email artikel afdruk versie 
In een stukje over witte olifanten, rode trailers en gele kranen, dat ik in 2005 op deze website heb gezet, kwam het voormalige reclamebureau Breewer Bates in Amsterdam reeds ter sprake. Zij waren de bedenker van de naam Mammoet Transport en het Mammoet logo, waarbij ze waarschijnlijk leentjebuur hebben gespeeld bij spelletjesmaker ‘Jumbo’, waarna Jumbo Shipping al snel als onderhuurder fungeerde. Een populair dier dus voor verschillende bedrijven, niet in het minst voor Mammoet zelf waarvoor ik in 1976 de PR ging verzorgen. In 1975 verzocht de Mammoet directie mij een afspraak te maken met dit reclamebureau om een door mij uitgewerkt voorstel voor een brochure te bespreken.

lees verder (531 woorden)

 Kampai! Email artikel afdruk versie 
Op het gevaar af beticht te worden dat ik in mijn ruim 25-jarig Mammoet dienstverband de ene slemppartij na de andere meemaakte, vertel ik u toch dit verhaal. Na mijn bezoek aan Dalian in China, beschreven in het voorgaande artikel, ging ik aansluitend naar Yokohama in Japan waar Mammoet Shipping volautomatische autopersen voor de VS moest laden. Na de belading werd de bemanning van het schip uitgenodigd voor een etentje in het centrum van Yokohama. Dat werd gehouden in een traditioneel Japans restaurant, waar de bediening door lieftallige Geisha’s werd verzorgd. Het Mammoet gezelschap bestond uit zo’n veertien personen en iedereen had zijn persoonlijke Geisha toegewezen gekregen. Da's pas service op zijn Japans!

lees verder (312 woorden)

 Reisverslagen  
Route 66
Get your kicks on route 66

 Zoek  
 
Uitgebreid zoeken

 Evenementen  
Er zijn geen komende evenementen